‘Stress en toe aan vakantie? Lees hier de tips!’

Anti-stress - Relaxing - Massages

Ben jij ook al aan het aftellen en heb jij ook zo’n zin in de vakantie? Dit is de periode waarin de vakanties dichterbij komen en mensen het gevoel krijgen hier enorm aan toe te zijn. Weg van de spanning en stress op het werk. Toe aan rust en éindelijk een paar weken vrij. Het is je gegund! Ken je het vervolgens ook dat je de eerste dagen van je vakantie met hoofdpijn rondhuppelt? Onderschat de overgang van stress naar rust absoluut niet.

Wil jij een betere overgang van je werk naar vakantie? Wil je balans? Dat kan. Zorg voor meer balans in je werk en privéleven en zeg strakjes ‘’Ik ben nu niet aan vakantie toe, maar ik heb bijna vakantie en ik heb er vreselijk veel zin in.’’

Geniet en relax vanaf dag één met de onderstaande tips.

Stress

Betrap jij jezelf er ook op dat je elk jaar weer tegen jezelf zegt ‘ik ben toe aan vakantie’ en ben je mega druk op je werk? Wil je dit nog even afmaken voor je weggaat, moet je dit nog even doen wil je het liefst ook alles nog overdragen voor je op vakantie gaat? Het gevoel dat dit je niet gaat lukken leveren jou de nodige stress op want je hebt nog maar even en je wilt het allemaal nog goed afronden.

Je moet er voor je vakantie überhaupt is begonnen nog niet aan denken hoe het moet met je werk tijden – en na – je vakantie.

Is er iets fout aan jouw manier van werken?

Als mensen bij mij in coaching komen en ik hoor ze zeggen ‘Ik ben aan vakantie toe’, dan is steevast mijn antwoord: “Dan doe je toch echt iets fout”. Wanneer dit gezegd wordt, ben je al aardig over je grenzen heen en heb je wellicht teveel hooi op je vork genomen met daarbij ongetwijfeld een hoop verantwoordelijkheid, voor je eigen gevoel.

Ik laat klanten dan graag nadenken over:

– Wat is de reden dat je toe bent aan vakantie?

– Wat heb je daarvoor gedaan dat je er aan toe bent?

– Wat heb je niet gedaan?

In mijn beleving hoef je namelijk echt niet aan vakantie toe te zijn. Je kunt je dagen en daarmee je werk dusdanig plannen en inrichten dat je je niet elke dag gestrest hoeft te voelen. Je kunt er voor zorgen dat je je werk af hebt oftewel rust hebt en je niet de vakantie nodig hebt om bij te tanken of om de batterij weer op te laden.

Heb jij het gevoel dat je echt toe bent aan vakantie? Dan ben je eigenlijk de eerste dagen nog niet vakantie aan het vieren. Je moet nog los komen van al het werk wat je misschien nog wel wat moeten doen of wat je nu achter gelaten hebt. Vaak gaat dit nog gepaard met hoofdpijn en een hoop zorgen ook. Niet echt lekker hé..

Is het bovenstaande herkenbaar voor je? Ben jij ook aan het aftellen, zo van: “Hè hè, nog één week en dan eindelijk vakantie?” Ik schreef al dat als je er aan toe bent, dat je dan toch iets fout doet. Mijn advies is er voor te zorgen dat je er niet aan TOE bent, maar dat je er gewoon ZIN in hebt.

Hoe doe je dat, zin in vakantie krijgen?

Het valt en staat met jouw eigen bewustwording in jouw patronen. Vaak heeft dit al te maken met de woorden die je gebruikt. Als je bijvoorbeeld zegt: ‘’Ik ben altijd toe aan vakantie.’’ Dan zeg je letterlijk dat het zo is en dat ik dat ook zo!

Benoem het eens op een andere manier en je zult merken dat dit heel anders voelt.

“Ik heb ZIN in vakantie”, klinkt al heel anders en veel leuker dan ‘‘ik ben TOE aan vakantie.’’ Dit laatste klinkt veel vermoeiender. En wil jij MOE op vakantie gaan of wil je met ZIN op vakantie? Het zit hem dus ook in de woorden en dus de taal die je gebruikt of spreekt.

Geniet van je welverdiende vakantie!

Want dat moet jij jezelf gunnen, net als dat ik dit jou gun. Ook gun ik je dat je met een bepaalde rust op vakantie kan en dat de vakantie niet alleen gebruikt wordt om bij te tanken zodat je er na de vakantie weer vol (stress) tegenaan kunt gaan. En begrijp me niet verkeerd, vol er tegenaan gaan is wel goed, mits je dan maar niet zo te werk gaat dat je al snel weer vermoeid bent en weer ‘toe’ bent aan een volgende vakantie.

Naast het bewust worden met betrekking tot dat wat je doet, zijn er nog veel meer mogelijkheden om zonder stress op vakantie te gaan en daarmee te voorkomen dat je er aan toe bent. Zie hieronder een aantal handige tips waardoor je zonder stress op vakantie kan gaan. Daarnaast geven ze jou inzicht hoe je jouw batterijen oplaadt en ze ook (nog een lange tijd) opgeladen kan houden.

Anti – stress tips

· Voorpret
De vakantie is in aantocht. Begin vast aan het idee te wennen. De vakantie is er niet voor om te ontstressen. De vakantie is er om weer op te laden, om te genieten. Haal het maximale uit je vakantie. Werk er naar toe met een glimlach… Geniet er nu vast al van!

· Timemanagement en planning
Bekijk ruim voor je vakantie welke projecten er nog lopen en afgerond moeten worden. Maak een prioriteitenlijst met wat van belang is. Wat kan geschrapt worden en wat moet je zeker nog doen? En wat is er te doen na de vakantie? Plan in de laatste dagen voor je vakantie liever ook geen (of niet al te veel) afspraken, behalve voor zaken die je moet overdragen.

· Actie in plaats van uitstellen
Zorg dat je niet TOE bent aan vakantie! Laat de hoeveelheid werk en de stress niet te hoog oplopen. Stel niet uit wat je meteen kan doen. Laat die taken dus niet liggen en geef er actie aan. Geef jezelf wat ruimte en begin al ruim van te voren met het afwerken van projecten en van je taken.

· Nee zeggen
Voor de vakantie heb je het al zo druk en het wil nog wel eens voorkomen dat anderen dan ook nog het nodige van je willen. Zeg dus niet meteen ‘ja’ als iemand iets van je wil. Je kunt er altijd over nadenken en later alsnog antwoorden. Een ‘nee’ tegen een ander is een ‘ja’ tegen jezelf. Zorg goed voor jezelf!

· Delegeren
Geef op tijd aan dat je op vakantie gaat zodat je collega’s daar rekening mee kunnen houden. Kijk eens wie jou kan vervangen of wie er voor je kan invallen als je op vakantie bent.

Delegeer zo veel mogelijk. Maak natuurlijk wel goede afspraken over wie wat doet en wat er precies verwacht wordt.

· Niet storen
Laat je collega’s, medewerkers en vervangers weten dat je op vakantie bent en dat je niet gestoord wilt worden.

· Out of office reply
Stel tijdens je vakantie een out of office reply in voor je mails. Laat je klanten, relaties e.d. weten dat je er tijdelijk niet bent en wanneer ze weer met je kunnen contacten na de vakantie. Zet de out of office reply desnoods een dag eerder aan. Zo ben je de laatste werkdag misschien ook wat minder aan het stressen en heb je wat meer tijd om je lopende zaken af te kunnen handelen. Mensen die je echt nodig hebben, weten je toch meestal wel te vinden. Je kunt natuurlijk de out of office reply ook een dag langer aan laten staan. Zo kan je rustig na je vakantie beginnen aan je eerste werkdag.

· Laptop en (werk)telefoon mee op vakantie?
Wat denk je er van om deze maar eens thuis te laten. Je wilt toch vakantie? Als je ze mee neemt is de verleiding mogelijk erg groot om toch eens de mails te checken. Je wilt toch ongestoord op vakantie? Vergeet de voicemail van je werktelefoon niet in te stellen met een afwezigheidsbericht. Natuurlijk moet je voor het thuisfront e.d. wel bereikbaar zijn. Daarover kan je ook afspraken maken om op bepaalde tijden te kijken.

· Opgeruimd op vakantie
Chaos geeft onrust, opruimen geeft rust en ruimte. Dus ruim je werkplek op voordat je op vakantie gaat. Begin daar het liefst al een week of twee van te voren mee. Zorg dat je een schone inbox hebt, zodat je weet welke mails er ontvangen zijn in je vakantie.

· Voorbereidingen treffen voor na je vakantie
Leg alvast klaar wat je na de vakantie wilt oppakken aan taken. Noteer eventueel een aantal prioriteiten, zodat je met een gerust hart kunt vertrekken. Plan voldoende tijd in je agenda voor je e-mails, telefoon en werkoverdracht.

· Plan na terugkeer meteen een nieuwe vakantie
Altijd goed om meteen weer een (korte) vakantie te plannen. Zo heb je in ieder geval iets om naar uit te kijken en zal de stress geen kans krijgen.

· Cadeau CadeautjeGun jezelf een cadeautje. Ga de dag voordat je op vakantie gaat eens een uurtje of twee eerder van je werk weg. Gun jezelf de tijd om bijvoorbeeld nog de laatste boodschappen te doen en/of in alle rust je koffer in te pakken. Het is ook slim om als je terug komt van je vakantie in ieder geval nog een dag of twee (of langer) thuis te zijn, alvorens je weer aan het werk gaat. Hou zo lang mogelijk je vakantiegevoel vast. Het idee niet meteen iets te moeten, geeft rust.

Geniet, enjoy en don’t stress!

Interesse in een gratis intake? Klik hier om het inschrijfformulier in te vullen.

Comments are closed.