‘Ongelukkig op je werk? Wake up!’

Voor mij het onderwerp van de week! Afgelopen vrijdag heb ik mijzelf eens flink afgevraagd waar ik nou echt gelukkig van wordt en of ik dan nog wel de goede energie haal uit het werk (mijn vaste baan/inkomen) wat ik naast mijn coachpraktijk uitvoer. Nou, ik kan je vertellen, het antwoord op deze vraag was een hele dikke vette NEE! Niet goed hé.. Nee.. En daarom heb ik besloten hier iets aan te gaan doen!

Want, zeg nou eens eerlijk. Doe jij waar je echt gelukkig van wordt? Krijg jij nog energie van je werk en zeg jij op zondagavond tegen je partner: ‘YES, morgen mag ik weer naar het werk!’?

Ik denk dat er heel weinig mensen zijn die hier volmondig ‘ja’ op kunnen antwoorden. Besef dan vervolgens dat je het grootste gedeelte van je leven aan het werk bent, en dat dit dus eigenlijk heel erg zonde is. In dat geval kun je beter iets doen waar je blij van wordt in plaats van iets wat je energie kost en stress oplevert, toch?

Waarom, ondanks dat zoveel mensen heel goed weten dat ze niet blij worden van hun werk, zijn er dan toch zo weinig mensen die een stap nemen en iets gaan doen wat ze echt leuk vinden?

In mijn ogen zijn hier drie (hoofd)redenen voor.

Reden 1:

De financiële overwegingen.

Wanneer jij een gezin hebt en dit moet onderhouden, snap ik best heel goed dat je niet snel zult doen besluiten om te stoppen met werken en op zoek te gaan naar waar jij gelukkig van wordt. Aan de andere kant weet je misschien al wel waar je gelukkig van wordt, zou je hierin bijvoorbeeld graag voor jezelf beginnen maar durf je dit risico niet te nemen, wat ook best logisch is gezien het geld dat je hier vaak van te voren al in moet steken en het best een poos kan duren voordat je hier wat uit haalt.

Toch ben ik van mening dat het heel erg belangrijk is dat je iets doet waar je gelukkig van wordt. Nogmaals, geluk is een keuze! Wanneer jij gelukkig bent, zul je merken dat de mensen om je heen dit ook merken. Denk bijvoorbeeld eens aan je gezin.. Zouden zij uiteindelijk liever gelukkige ouders hebben of hebben zij, zo jong als dat ze zijn, liever die tweede vakantie, die dure spijkerbroek of die PlayStation? Wat levert het voor hen in de toekomst op? Zie het grotere plaatje.
Hiermee beweeg ik jou natuurlijk niet tot het nemen van een mega financieel risico. Ik vraag je hierin alleen eens te onderzoeken welke mogelijkheden er wél zijn. Zou jij bijvoorbeeld in ruil voor net wat minder geld wel gelukkiger zijn in je werk?
In mijn ogen zeker de overweging waard!

Reden 2:

De gouden handboeien.

Deze herken je dan vast ook wel: Je werk boeiend? Niet echt. Leuk salaris? Ja, dat wel. Ook nog een leuke auto van de zaak? Helemaal prima. Waarom zou je dan wisselen van baan.. Dit zou dom zijn.. Want deze voorwaarden vind je waarschijnlijk niet zo snel meer ergens anders en met vanuit huis werken krijg je dit er helemaal niet voor terug. Dit noemen wij ook wel de zogenaamde gouden handboeien.

Herken jij deze situatie en voel jij je niet gelukkig in je werk? Je verspilt je kostbare tijd aan iets wat je niet leuk vindt, in ruil voor geld, die extra vakantie of een bezoekje aan de bioscoop extra. Krab jezelf dan nu maar eens goed achter je oren en denk hier eens goed over na.
Ik snap dat leuke dingen doen belangrijk zijn, dit willen we allemaal. Maar zou je niet liever wat van die dingen inruilen voor werk waar je echt gelukkig(er) van wordt? Zijn die arbeidsvoorwaarden het jou echt waard om je tijd aan te verspillen?

Reden 3:

De ‘ik weet niet wat ik wil’.

Onder deze reden valt waarschijnlijk een hele grote groep mensen. De vraag bij deze mensen zal constant zijn: ‘Waar word ik dan wel blij van?’ ‘Waar ligt mijn passie?’. Om deze reden blijven ze maar zitten waar ze zitten. Het is over het algemeen bewezen dat we ons liever laten leiden door wat er op ons pad komt dan dat we echt stil staan bij wat we zelf willen. Dit kost namelijk tijd, moeite en de uiteindelijke stap zetten is nog eng ook. Bedenken wat je goed kunt en wat juist niet.. Echt kritisch naar jezelf kijken.. Waar krijg ik energie van en waarvan juist niet? Wat zijn mijn drijfveren en wat zijn mijn valkuilen?

Naar mijn mening is het belangrijk om deze vragen te beantwoorden met wat je wilt zijn, en niet met wat je wilt doen. Wie wil jij zijn als partner? Wat voor een moeder/vader wil je zijn?
De antwoorden op deze vragen geven jou kaders waarbinnen je je droombaan moet gaan vinden. Misschien komt hier wel uit dat je graag van 9-5 werkt of juist flexibele tijden wilt hebben. Of misschien kom je er zo wel achter dat je thuis wilt zijn om je gezin draaiende te houden. Dit zijn jouw kaders, door jouw opgesteld!

Kijk vervolgens naar jouw drijfveren. Wat maakt dat jij juist dit wil gaan doen op deze manier?
Drijfveren zeggen iets over je motivatie, houding, voorkeur en waarden. Je drijfveren kunnen als gevolg van tijd, ervaring of anderszins veranderen. Hoe meer je drijfveren terug te vinden zijn in je studie of werk, hoe beter je je op je plek zult voelen. Bij drijfveren gaat het er om wat mensen werkelijk beweegt.
Om te beginnen kun je hiervoor een online test maken. Wil je het professioneler aanpakken kun je een loopbaancoach inschakelen. De uitslag van zo een test kunnen ervoor zorgen dat er flink wat puzzelstukjes op zijn plek vallen.

Ongelukkig in je werk? Wake up!
De key is dat je in beweging komt. Dat je nu echt eens actie gaat ondernemen. Wanneer je stil blijft zitten zal er nooit wat gebeuren. Houdt in je achterhoofd dat de volgende stap nog niet eens je droombaan zal zijn, maar je bent wel een stap dichterbij. Je komt in een nieuwe omgeving en je ontmoet nieuwe mensen. Wie weet wat voor een deuren dit opent.

Interesse in een gratis intake? Klik hier om het inschrijfformulier in te vullen.

Comments are closed.