‘Geluk is een keuze!’

‘Geluk is een keuze.’ Lang niet iedereen zal het hier met mij eens zijn. Vaak hoor je mensen zeggen: Ik kies toch niet voor tegenslag? Hoe kan ik nou gelukkig zijn als alles mij tegen zit? Jup, frustratie op het toppunt! Toch is het waar: geluk is een keuze. De omstandigheden waarin jij je bevindt kun je niet veranderen (oké, misschien met de juiste keuzes wel, maar zie het als een voorbeeld). Maar de omstandigheden bepalen niet jou geluk. Het gaat erom hoe jij met de omstandigheden om gaat, en hoe je je omstandigheden zelf beïnvloedt!

Leef in het nu.

Gelukkig zijn is in grote mate tevreden zijn met je leven. Als je blijft hangen bij wat er in het verleden is gebeurt, wat je anderen had kunnen doen of wat het had kunnen zijn, kun je niet volledig tevreden zijn met je huidige leven. Hetzelfde geldt voor het volgende: als je je zorgen gaat maken over de toekomst, is het heel moeilijk om te genieten en tevreden te zijn met wat er zich nu afspeelt. Sta dus stil bij het nu! Geniet van wat je nu hebt. Dat kan, ook als je leven vol tegenslagen is. Probeer iedere dag na te denken over wat je wél hebt. Dat kunnen kleine dingen zijn: een zonnestraal, een vogel die voor je raam zit te zingen, een leuk gesprek met een vriendin of zomaar een goed boek of een lekker glas wijn. Probeer van deze kleine dingen te genieten zonder te denken aan het verleden of de toekomst. Je zult zien dat je dan even een geluksmomentje voor jezelf creëert. Als je er eenmaal op let, zal je merken dat je veel van zulke geluksmomentjes kunt ervaren. Geluk is een keuze: kies ervoor om te genieten van het nu, om te genieten van alle kleine mooie dingetjes die je nu hebt.

Positief denken.

Tevreden zijn met je leven is ook positief denken. Denk niet: ik ben wel aan het leren, maar ik haal de toets toch niet, maar: als ik dit goed genoeg bestudeer, kan ik die toets best halen!. Datzelfde geldt voor bijna alles in het leven: een sollicitatie kan ook wél goed gaan, ga daar dan vanuit. Natuurlijk kan het zijn dat je een teleurstelling moet verwerken als het niet lukt, maar positief denken blijkt je prestaties te verbeteren. Ook positief denken is, net als geluk, een keuze. Je kunt het jezelf aanleren. Betrap je jezelf op een negatieve gedachte? Dwing jezelf dan om hem om te vormen naar een positieve gedachte. Als je dat consequent vol blijft houden, zal je zien dat je dat vanzelf gaat doen. Want geluk is echt een keuze en Pippi Langkous zei altijd: ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan!’ Now, that’s the spirit!

Beweging

Je kunt je gevoel van geluk beïnvloeden, die worden namelijk voor een groot deel veroorzaakt door hormonen en andere stoffen in het lichaam, zoals dopamine en endorfine in de hersenen. In mijn vorige blog schreef ik al over de zonnestralen die het geluksstofje endorfine aanmaken. Dopamine en endorfine geven je een geluksgevoel. Is het nou net zo dat er allerlei dingen zijn om deze stoffen te stimuleren. Sporten is hier een voorbeeld van en denk nou niet oh nee daar gaat ze weer met haar sport, wandelen in het zonnetje, een uurtje shoppen in de stad voldoet ook al. Sporten blijkt de aanmaak van dopamine en endorfine in de hersenen te stimuleren, waardoor je een geluksgevoel ervaart. Blijf dus niet op de bank zitten, maar ga lekker bewegen. Zelfs als je daar geen zin in hebt, is het bijna altijd zo dat als je eenmaal bezig bent, je wel degelijk een geluksgevoel krijgt. De wereld lijkt dan even mooier en beter dan die leek toen je thuis op de bank zat. Kies er dus voor om gelukkig te zijn, kies ervoor om te bewegen!

Kiezen tegen ontevredenheid.

Geluk is een keuze, dat betekent dat je dus ook kunt kiezen voor ongeluk. Niet voor dingen die je overkomen (helaas), maar wel voor gevoelens die je kunt hebben. Waar word je ongelukkig van? Je werk? Misschien kom je wel uit je werk met een heel ontevreden gevoel. Dan is het hoog tijd om na te denken over de vraag hoe dat komt. Geeft je werk je geen energie? Zorgen je collega’s dat je je ongelukkig voelt? Ga op zoek naar stimulerend werk. Ga op zoek naar werk waarvan je energie krijgt, werk dat je uitdaagt. Het blijkt dat mensen die uitgedaagd worden in hun werk daarin gelukkiger zijn. Maar blijf niet bij de pakken neerzitten. Kies ervoor om je situatie te verbeteren. Dat kan zijn door ander werk te zoeken, maar dat kan ook door de situatie in je huidige werk te verbeteren. Praat met je leidinggevende over je ontevredenheid, praat met de collega’s met wie je overhoop ligt of bedenk voor jezelf wat je wél leuk vindt aan je werk en zorg dat je daar weer meer van gaat genieten.
Vind je het lastig om dit allemaal zelf te ontdekken en in kaart te brengen, schaam je niet. Ook hulp vragen is een keuze die bijdraagt aan jouw geluk.

Geluk is een keuze.

Geluk is dus wel degelijk een keuze. Gelukkig kun je worden door positief te denken, goed voor je lichaam te zorgen zodat je veel geluksstoffen in je lichaam aanmaakt en door je leven zo in te richten dat je er tevreden mee kunt zijn. Geluk is een keuze. Maak dan ook de juiste keuzes!

Interesse in een gratis intake? Klik hier om het inschrijfformulier in te vullen.

Comments are closed.