‘De zon is goed voor ons’

Iedereen houdt van de zon, zelfs de mensen die de kou beter verdragen dan de hitte vinden het gezellig als daar een zonnetje bij schijnt. Uiteraard zijn er uitzonderingen, maar de meeste mensen vinden het heerlijk als de zon schijnt. Wist je dat je echt blij wordt van de zon? En dat mensen in de zomer sneller verliefd worden? Maar waarom heeft de zon deze uitwerking op ons?

Zonlicht is goed voor je

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat zonlicht direct een invloed uitoefent op je hormoonstelsel. Het maakt namelijk endorfine aan, en dit noemen we ook wel het ‘gelukshormoon’.
Van dit gelukshormoon kennen we meerdere varianten. Denk maar aan chocolade, dit produceert ook endorfine in het lichaam. Endorfine is een lichaamseigen stof en onderdrukt in eerste instantie pijn. Daarnaast zorgt het ook voor een gevoel van euforie of geluk, stimuleert het je schildklieren en krijg je hierdoor meer energie en voel je je meer ontspannen. Het zonnetje zorgt er ook voor dat je immuunsysteem sterker wordt door de aanmaak van witte bloedlichaampjes.

We worden mooier van de zon

Volgens Toine Schoutens van de Stichting Onderzoek Licht & Gezondheid (SOLG) gaan mensen stralen als de zon schijnt. Mensen worden letterlijk mooier door de zon, we worden wat bruiner en zien er daardoor beter uit. Ook voelen we ons beter door licht, het maakt mensen alerter en fitter. Lichtintensiteit wordt gemeten in lux, in een gemiddeld kantoor wordt duizend lux gemeten. Wanneer we buiten in de zon lopen krijgen we honderdduizend lux binnen. Door de zon knappen mensen met een winterdepressie enorm op.

Verliefd door de zon

In de zomer worden mensen sneller verliefd dan in andere jaargetijden. Dat komt doordat de zon de geslachtshormonen beïnvloedt. Psychologe Elaine Hatfield van de Universiteit van Hawaï heeft onderzoek gedaan naar het effect van de zon op geslachtshormonen. Na het onderzoek stelde zij vast dat mannen op zomerse dagen sneller verliefd worden. Volgens Elaine Hatfield komt dit doordat de zon het testosterongehalte van de man wel met dertig procent kan verhogen.

Vitamine D

De meeste mensen weten dat zonlicht ervoor zorgt dat er vitamine D wordt aangemaakt. Er is ontdekt dat tien minuten zonlicht honderd keer zoveel vitamine D aanmaakt dan je via je voeding in een dag binnenkrijgt. De aanmaak van vitamine D is goed voor het opbouwen van botweefsel en voor de calciumopname uit de voeding, in de darmen. Artsen hebben vastgesteld dat ongeveer zevenendertig procent van de gevallen van botontkalking te wijten is aan gebrek aan zonlicht. Er zijn zelfs nog meer voordelen bekend van zonlicht en de aanmaak van vitamine D. Het blijkt dat een hoog vitamine D-gehalte in het lichaam leidt tot minder ontstekingen bij personen met Multiple Sclerose (MS). Dit is een aandoening van het centrale zenuwstelsel. Wetenschappers van de Amerikaanse Universiteit van Zuid-Californië hebben onderzoek gedaan en menen dat zonlicht een preventieve werking heeft op MS. Zij beweren dat als je in je kinderjaren vaak in de zon hebt gespeeld, je minder risico loopt om op oudere leeftijd MS te krijgen.

Hersenen en de zon

Veel mensen zijn tegenwoordig depressief. Een depressie is een stemmingsstoornis, die zich kenmerkt door een verlies van levenslust of een zwaar terneergeslagen stemming. Er is vastgesteld dat je sneller uit een dal komt als je meer van de zon geniet. Het British Medical Journal meldde dat je af en toe een stukje pure chocolade met een cacaogehalte van ongeveer zeventig procent moet eten tijdens het zonnen. Er zitten namelijk stoffen in zoals onder andere serotonine, endorfine en cafeïne die je onrust laten verdwijnen en die ervoor zorgen dat je vrolijker wordt. De combinatie van zonlicht en al die stoffen bij elkaar werken als een kalmeringsmiddel en een soort antidepressivum. Ook schijnt zonnen goed te zijn voor het geheugen. Een Brits onderzoek heeft aangetoond dat het geheugen van mensen die veel en graag in de zon zitten, beter is dan van mensen die vaak de schaduw opzoeken. Tijdens het zonnen tank je een flinke dosis zuurstof, vooral zonnen aan het strand zorgt voor een goede portie verse zuurstof. Daardoor worden de zenuwcellen in de hersenen krachtig gestimuleerd. Uit een onderzoek van de Amerikaanse psycholoog Matthew Keller bleek dat het geheugen zelfs achteruit gaat als je weinig of nooit in de zon komt.

Blij van de zon

Wanneer je al deze voordelen leest, begrijp je waarom mensen blij worden van de zon. Gelukkigere, gezondere, fittere, actievere en mooiere mensen zijn van nature blij. Je gaat ook veel liever lekker met de hond wandelen of naar kantoor fietsen wanneer de zon schijnt. Lekker even op een terrasje zitten met wat vrienden. Barbecueën in de tuin als er een feestje is. Alles is gewoon veel leuker wanneer de zon schijnt en daar wordt je blij van.

Interesse in een gratis intake? Klik hier om het inschrijfformulier in te vullen.

Comments are closed.